luni, 20 septembrie 2010

Casa Domneasca de la Brebu

Desi stau la 10 minute de Brebu pana in vara asta nu am fost niciodata sa vad Casa Domneasca, cu scuza "las k e aici aproape am tot timpul".



    Construcţia bisericii a fost începută la 27 iunie 1650 în timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654),care din cauza batranetii si a vemurilor tulburi ale sfarsitului domniei lui, lasa constructia neterminata.In anul 1689 Constantin Brâncoveanu scuteste de dari 52 de localnici pentru a construi şi ajuta la terminarea mănăstirii Brebu. Pentru ca mosia de care dispunea manastirea era prea mica, domnul alunga taranii de pe hotaul Podu Cheii, lucru rar intalnit in vremea aceea, dandu-le in schimb proprietati mai mici ca valoare, starnind nemultumirea acestora.


Lupta dintre călugări şi ţărani a continuat permanent până în anul 1863, când s-a produs secularizarea averilor mănăstireşti şi când mănăstirea a fost transformată în biserică de mir, iar moşiile au trecut în patrimoniul Eforiei Spitalelor civile. În decursul anilor, chiliile s-au ruinat, averea mobilă a fost lichidată la licitaţie, iar casele domneşti au intrat în administraţia Eforiei Spitalelor civile, fiind folosite ca loc de recreaţie a elevelor de la Azilul "Elena Doamna". Mai târziu, aici a funcţionat un sanatoriu, care s-a transformat apoi în preventoriu, iar în 1950-1957 a găzduit un azil de bătrâni. Asupra acestui ansamblu arhitectonic s-a intervenit de două ori: o primă reparaţie a fost făcută în anul 1843, în timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, fiind urmată apoi de o nouă restaurare în anii 1957-1959, realizată sub patronajul Direcţiei Monumentelor Istorice, când monumentul a fost readus la forma iniţială, dându-i-se destinaţia de muzeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu